De a2Results ervaring over verbinding met innovatieve kracht

Geplaatst door:

Op de a2Results® Ervaring van 14 september 2016 stond de vraag centraal: Hoe zorg je voor verbinding met innovatieve kracht? Een verslag van een inspirerende bijeenkomst.

Waarom een a2Results® community?

John Langelaar opende de bijeenkomst met de uitspraak dat verrassende uitkomsten kunnen ontstaan als je met elkaar de verbinding aangaat. Dit is de achterliggende bedoeling van de a2Results® community en van de bijeenkomsten.

Het professionele kader

2016-09-15-photo-00000115Vervolgens nam Rien van Leeuwen de aanwezigen mee in overzicht van het professionele kader van a2Results®. Hij begon met de metafoor van de barbecue, zeg maar de moderne versie van het oeroude kampvuur, wat een context is om met elkaar een goed gesprek te hebben. Niet alleen in letterlijke zin het vuur aansteken, maar ook op een overdrachtelijke manier als het gaat om passie en inspiratie. De essentie van zijn verhaal: a2Results® betekent letterlijk ‘versnelling naar succesvolle resultaten’. De achterliggende visie gaat over duurzame innovatie, zeg maar met zo min mogelijk energie samen iets neerzetten dat duurzaam is doordat het naadloos integreert met het omringende (business) ecosysteem. a2Results® is een groeiend spectrum van kennis, tools en interventies. Aan het eind van de presentatie trok Rien een analoog met de ‘zee van mogelijkheden’.  De a2Results® Team app is één van de tools om het zout uit de zee te kristalliseren.  Met dat zout (de dialoog die deze handige app oproept) zorgen we voor lekkere gerechten (nieuwe manieren en wegen om duurzame resultaten te laten ontstaan).

Wat heb ik nodig?

Toen was het tijd om samen iets nieuws te maken. We gebruikten de a2Results® Team app om een wensprofiel te maken rond de vraag: ‘Welke sociale context zorgt dat ik optimaal presteer?’ Eigenlijk is dit een zoektocht naar het soort interactie dat wij als professional nodig hebben om een goede bijdrage aan het team te kunnen leveren.

Kennis maken

Het tweede deel van deze  meetup stond in het teken van ‘kennis maken’ door in kleine groepen in gesprek te gaan over de uitkomsten van de succesfactorscan en de centrale vraag. Het mooie was dat we eigenlijk tegelijkertijd de succesfactoren toepasten: vanuit een collectieve context met elkaar communiceren, kennisdelen en samenwerken.

Inzichten

Na deze gesprekken hadden we kort de tijd om de inzichten te delen. Enkele voorbeelden:

  • Individueel lijken we niet veel behoefte te hebben om te leren in een team. Leren is meer een individueel en vaak onbewust proces of gebeurt op momenten dat je ontspant in een andere context. Een van de deelnemers noemde het de “3B” momenten: Bus, Bad of Bed.
  • Het ontbreken van de individuele behoefte verklaart mogelijk de lage scores van de succesfactor ‘leren en kennisdeling bij vele teams en samenwerkingsverbanden.
  • Als team of organisatie daarentegen is collectief leren bijna een noodzaak. Het is juist de gecombineerde kennis en ervaring die leidt tot verrassende uitkomsten en innovatie.
  • De vraag is dus hoe je deelnemers van een samenwerkingsverband kunt stimuleren om een bijdrage te leveren aan het collectieve leerproces. Wat in ieder geval niet lijkt te werken is opleggen. Het gaat er veel meer om samen een collectieve context te creëren waardoor iedereen zich intrinsiek aangetrokken voelt om kennis te delen. Bijvoorbeeld vanuit de gedeelde visie over de beoogde resultaten of vanuit het besef wat we samen bijdragen aan vooruitgang of aan onze omgeving.
  • Er zijn eigenlijk erom veel toepassingsmogelijkheden van de a2Results® Team app. Zo kun je het gebruiken voor allerlei samenwerkingsverbanden om een goede start te maken, om blokkades weg te nemen, om te ontwikkelen, om een high performance team te worden, om sneller naar resultaten te komen en om duurzaam te werken. Het is ook inzetbaar op individueel niveau (work-life balance), als organisatie en in ketens of communities.

John sloot af met de evaluatie. Bijna unaniem was het gevoel dat de tijd te kort was. Deze twee uur durende interactie was leuk, nuttig en inspirerend. Het riep nieuwsgierigheid op en de behoefte om dit vaker te doen. Er ontstond een collectief gevoel over de enorme mogelijkheden die ontstaan als je de verbinding aangaat.

 

0

Over de auteur:

Ik ben een professional die werkt vanuit verbinding met innovatieve kracht. Ik begeleid leer- ontwikkel- en groeiprocessen van professionals, teams en organisaties.
  Related Posts
  • No related posts found.

Voeg een Commentaar